Karatens historie

Karates oprindelse er meget uklar. Egentlig betød karate ‘kinesisk kampkunst’, idet det kinesiske tegn ‘Tang’ læses som ‘Kara’ på japansk. I 1937 blev navnet ændret, og karate kom til at betyde tom hånd’, dvs. uden brug af våben.
Legender fortæller, at for ca. 1500 år siden kom en buddhist munk ved navn Daruma Taishi rejsende fra Syd-Indien til Kina for at undervise i Zen. Der bosatte han sig i templet Shorin-ji (på kinesisk (Shaolin-ssu) ved Chung San i Honan.

Daruma’s lære var meget vanskelig at tilegne sig og den særdeles strenge træning udmattede hans elever både fysisk og psykisk. Mange som ønskede at følge hans lære, følte sig på den forkerte vej. For at bedre situationen lærte Daruma dem en række øvelser, en slags aktiv meditation, der under perfekt øvelse bringer sind og legeme i harmoni med hinanden. Denne øvelsesrække blev grundlaget for kempo.

Denne kempo blev som årene gik synonym med kinesisk selvforsvar. Lidt efter lidt blev kempo bragt fra Kina til Okinawa. Selvom Okinawa i forvejen havde sin egen form for kempo (kaldet kumiai jutsu, Bushi de, eller blot Te), fik kinesisk kempo en stor betydning ved opbygningen af Okinawa karate. I Okinawa blev karate trænet i hemmelighed i flere hundrede år indtil 1901, hvor det blev indført som en del at et almindeligt kursus i Okinawas mellemskole. Anhou Itosu var den første instruktør. Det var fra denne skole Gichin Funakoshi fik sin første træning, hvorefter han senere, i 1916 introducerede karate i Japan.

Grunden til at karate blev så effektivt opbygget på Okinawa var simpelt hen den, at nogle feudal herrer fra Japan i det 17 århundrede invaderede Okinawa , og det blev forbudt indbyggerne at bære våben, således at de var ude af stand til at yde modstande mod undertrykkerne. Indbyggerne trænede derfor karate i største hemmelighed, og efter intensiv træning kunne de bruge deres egne arme og ben som et dødbringende våben, Efter introduktionen i Japan blev karate hurtigt populært og mange organisationer opstod. Det kan med sikkerhed siges, at karate havde sin begyndelse i Kina, men blev opbygget på Okinawa og systematiseret i Japan.

Kyokushinkai karate er grundlagt af Masutatsu Oyama.
Masutatsu Oyama studerede og trænede i mange forskellige kinesiske, koreanske og japanske kampsystemer. Efter lang tids træning, hvor han tog den bedste teknik fra de forskellige systemer, og yderligere forbedrede og udviklede dem, grundlagde han i april 1955 sin egen organisation den berømte KYOKUSHINKAI-KAN.

Skolen blev hurtigt respekteret og anerkendt på grund af den effektive teknik, opbygget ved konstant hård træning.

middelfart-karateMasutatsu Oyama

Masutatsu Oyama er grundlægger og var den første formand for den internationale Kyokushinkai organisation, og hele dette system er baseret på hans fantastiske erfaring og opfattelse af rigtig karate. Masutatsu Oyama, der i dag er en legende i karateverdenen, og ansås for verdenens største kapacitet på området blev født i Korea i 1923 (død april 1994). I 1938, som 15 årig, løb han hjemmefra og rejste til Japan for at opfylde sin drøm om at blive pilot. Han opdagede dog hurtigt, at han som udlænding blev modtaget temmelig køligt overalt, og sit store ønske om at flyve måtte han slå ud af hovedet. Oyama havde flere forskellige jobs, og i sin fritid dyrkede han judo og boksning.

En dag så han ved en tilfældighed en karate opvisning. Han blev straks meget fascineret og påbegyndte umiddelbart derefter sin træning. Han trænede både dag og nat og blev hurtigt en virkelig god udøver. Som 17 årig blev han efter 2 års træning 2. dan sort bælte. Kort efter blev han indkaldt og deltog aktivt under krigen, men fortsatte stadig sine karatestudier. Som 24 årig blev han 4. dan. Efter krigen gik han aktivt ind i politik for at hjælpe med at genopbygge sit fædreland Korea. Hans indsats blev dog udnyttet af korrupte politikere og Oyama trak sig skuffet ud. I tiden herefter koncentrerede han sig om karate, og i 1945 besluttede han at trække sig tilbage fra civilisationen. Han levede da 1½ år helt alene i bjergene og ernærede sig ved at dyrke jorden og skyde vildt. Han trænede dagligt 8 -10 timer, et træningsprogram så hårdt, at ingen karateudøver ville kunne gennemføre det i dag.

Han kombinerede sin fysiske træning med Zen meditation og filosofiske studier. I 1947 vendte han tilbage til civilisationen og deltog i det første ‘All Japan Tournament’, som han vandt overlegent. Flere deltagere trak sig tilbage uden kamp af frygt for at møde Oyama. I 1951 åbnede han en træningssal for de mange interesserede japanere, og i 1952 tog han på turné i USA og introducerede karate i 32 stater. Under besøget udfordrede han alle til fri kamp, uden regler og på ‘knock-out’. Oyama vandt over alle fribrydere, professionelle boksere, thai boksere etc., og ved enhver opvisning tilbød han 10.000 kr. til den der kunne overvinde ham.

Efter hjemkomsten fra USA ønskede han at prøve sine egne kræfter ved at gentage den gamle legende om en karate mester, som nedlagde en tyr med de bare næver. Efter mange forberedelser blev en kamp arrangeret og en film ville blive optaget. Kampen varede i alt 35 minutter, og skønt Oyama fik en god del af maven sprættet op at tyrens horn, lykkedes det ham at besejre den ved at brække det ene horn af med et håndkantslag, og derefter med stød på kroppen at dræbe tyren. Filmen blev en sensation over hele verden, og Kyokushinkai karate blev for alvor kendt som det mest effektive karate system der eksisterer. Derefter gik det slag i slag med uddannelse af instruktører og åbning af træningssale over hele verden. Masutatsu Oyama blev i 1964 tildelt 8. dan, og i 1974 blev han tildelt den højest opnåelige grad 10. dan, som er forbeholdt de 5 bedste udøvere i verden. Graden blev overrakt af hele den internationale organisation og den japanske regering. Masutatsu Oyama var en af de sidste karatemestre i ordets egentlige forstand. Han har gennemgået et træningsprogram som ingen siden har kunnet gøre ham efter, og hans styrke har nået højder der nærmer sig det utrolige.

Kyokushinkai karate er stærkt præget at Oyamas træningsånd, som kræver hård træning og viljestyrke, og opbygger udøveren lige så meget rent karaktermæssigt som fysisk. Elever, der i dag træner Kyokushinkai karate på et seriøst plan, bør huske Masutatsu Oyama, og stræbe efter samme trænings ånd og styrke.